Hieronder staat een overzicht van een economische discussie op FB die ik niemand wil onthouden.
Egbert Wientjes
Vandaag in mijn gesprekken toch weer bemerkt ,dat veel mensen nog niet door hebben dat de huidige(banken)crisis als een mes door het verleden gaat;alle oude standaards en de bestaande orde gaan op de schop....klinkt wat pessimistisch en zwaar maar dat biedt ook kansen...voor ondernemers zoals ik zelf ook ben!
Like · · Unfollow Post · Share · Yesterday at 5:53pm ·
2 people like this.
Eugene L. Salomon Leg uit, Ik begrijp niet welke kansen er zijn met een erfenis van miljarden afgeroomd pensioenpremies, belasting betalers die de incompetentie van banken moeten financieren en een regering die wordt gedoogd (maar geen verantwoordelijkheid neemt) door mensen met een overtuiging uit het jaar nul....
Mijn vraag: "who benefits"?
Yesterday at 6:11pm · Like
Maurice Van Den Heuvel Ik denk dat dit inderdaad het failliet is van het oude systeem. Ben het dus helemaal eens met je egbert. Belangrijk dat de groep mensen die dit willen ondersteunen groter wordt!
Yesterday at 8:19pm · Like
Egbert Wientjes We hebben een duidelijke koers nodig waar de oude garde zich aan moet houden;zoveeeel verborgen leed bij mensen...dat gaat zich ergens manifesteren waar je het niet verwacht en waarop je niet voorbereid bent...een oncomfortabele tijdgeest....
12 hours ago · Like
Eugene L. Salomon Ik ben nog altijd zwaar on der de indruk van "The Wordly Philosophers" van Heilbroner. Ik denk dat we anno 2011 nog veel kunnen leren van Smith, Malthus/Ricardo, Marx, Veblen, Keynes en Schumpeter...Niet dat ze de perfecte oplossing hebben maar wel de perfecte instelling! Economie is GEEN wetenschap maar in basis een functie van emotie. De huidige problematiek is mijns inziens een gevolg van het onterecht "promoveren" van economie als wetmatigheid en wetenschap waarbij de calculerende factor (in beperkte zin gerechtvaardigd) heeft geleid tot levensgevaarlijke derivaten en een algemeen aangenomen besef dat de beurseconomie dezelfde is als de reeele economie. Ik bestrijd dat ten zeerste....
2 hours ago · Like
Egbert Wientjes Misschien is het luisteren naar nieuwe krachten in het veld wel een goede stap...oude theorie is geen remedie...liever met eerbied voor het verleden kijken naar toekomstig krachtenveld....inclusief de ''occupy''bewegingen dus...die moed moet je tonen...
2 hours ago · Like
Maurice Van Den Heuvel Ik denk dat de oplossing enkel te vinden is wanneer we gaan acteren op een ander niveau dan dat we nu doen. De wetenschap is te traag om dit te verklaren/te beschrijven. Gelukkig zijn er eenvoudige methodes om een ander niveau te bereiken en daarnaar te handelen. Werkelijk, geen enkel model of theorie gebaseerd op het verleden gaat ons geen antwoorden of een oplossing brengen.
about an hour ago · Like
Egbert Wientjes true indeed...zelf een antwoord formuleren en er daadkrachtig mee omgaan is de enige remedie...maar altijd is het begin moeilijk...te weinig zieners en teveel ''blinden''...graag hoor ik tot de eerste groep en ben in staat daarmee de markt op te gaan...met medestanders natuurlijk.
about an hour ago · Like
Maurice Van Den Heuvel Ik geef een voorzet met de site www.watwiljenuecht.nl. Omdat ik denk dat daar een toekomst in zit!
about an hour ago · Like · 1 person
Egbert Wientjes Bedankt voor jouw tip....
about an hour ago · Like
Eugene L. Salomon Het verleden is naar mijn idee actueler dan ooit.
De Gouden Standaard werd verlaten vanwege de hoofdzakelijke reden dat het de economische groei zou belemmeren (lees een ongebreideld gebruik van QE, en ongedekte derivatieve producten). Grosso modo is de financiele fundering van de economie gebaseerd op "verwachtingen in de toekomst". Alle landen van de wereld hebben een gezamelijke schuld van circa 40.5 sextillion USD (AAN ELKAAR)!! Elk land leeft op de pof van een ander land en gebruikt de belastingbetalende inwoner als onderpand.
De huidige schuld is 40.5 sextillion USD.
Leuk om te weten dat jij en ik een door de overheid doordestrotgeduwde schuld hebben van 28,417.- (bron: The Economist)
De totale overheidsschuld bedraagt 63.9% van het GDP en laat nu deze 28,417.- nu net 63.9% van een modaal jaarinkomen zijn.......
Het verhogen van QE3 (overigens ruim 6 maanden eerder dan geplanned) in de UK, en een extra inflatie van 3.7% (bron: BankOfEngland.co.uk), tezamen met het buiten proportioneel bijdrukken van USD (weer 600 miljard) (bron: BankOfAmerica) is niets meer dat een klap in het gezicht van de burger. (Als het partijpolitiek niet mogelijk is om belastingverhogingen door te drukken kun je het beste op deze manier stelen want "ze" begrijpen het toch niet)
Het lijkt me evident dat de "Teaparties" het moderne equivalent zijn van historische overtuigingen...
about an hour ago · Like
Egbert Wientjes Als historicus vind ik het moeilijk dit nu te ontkennen maar geloof dit keer dat toekomstige visies en technieken betere recepten zijn voor blijvende oplossingen...enige zwakke schakel is DE MENS
about an hour ago · Like
Eugene L. Salomon Toekomstige visies en techniek zijn naar mijn idee veelal (en vaak uitsluitend) gebaseerd op politieke meningen, en derhalve nutteloos.
Ik zou graag je opinie horen over mijn volgende stelling:
"Goldman Sachs is doordrenkt met politici en world-players van formaat. Er is geen enkele financiele instelling of overheid waar Goldman-Sachs geen direct "lijntje" naar heeft. Als ik, zoals ik vanmiddag hoor, dat zij zelfs een verlies melden van USD 393M dan lijkt het mij evident dat een een "world-economic-collapse" op stapel staat"
about an hour ago · Like
Maurice Van Den Heuvel Het mooie van de aanstaande gebeurtenissen is, is dat het gehele monetaire stelsel onderuit wordt gehaald. Het verhaal van Eugene is daarom wellicht niet meer van toepassing. Elke schuldbekentenis is gebaseerd op een fictieve waarde die wij ergens aan toe kennen obv een overtuiging. Het is allemaal virtueel. Zodra de toekenning van deze waardes wijzigt, krijgt het hele stelsel een compleet ander perspectief.
56 minutes ago · Like
Eugene L. Salomon Ik ben tegen creatief boekhouden.
Elke waarde die aan lucht wordt toegekend is overgewaardeerd. Lucht is lucht. Het daaruitvolgende ingeblazen perspectief blijft altijd zonder inhoud anders dan dat het de ballon doet bollen waarin het zich bevindt.....
10 minutes ago · Like
Eugene L. Salomon Bovendien.....als de fictieve waarde een fictieve is, is dan de schuld ook fictief en derhalve niet reeel?
9 minutes ago · Like